Kuchnia łemkowska będzie bohaterem Targu Regionalnego, który odbędzie się w Tarnowie w niedzielę, 24 czerwca. Na uczestników czekać będzie degustacja tradycyjnych łemkowskich potraw, prezentacje i konkurs.
W niedzielę, 24 sierpnia, przy ulicy Giełdowej w Tarnowie o godzinie 9.00 wystartuje kolejny Targ Regionalny. Jak zapowiadają organizatorzy, będzie to spotkanie z kuchnią łemkowską. „Będzie to okazja do poznania kuchni, obyczajów i tradycyjnego rękodzieła tej grupy etnicznej zamieszkującej m.in. tereny Beskidu Niskiego, Sądeckiego czy Bieszczad” – można przeczytać na stronie organizatora, Tarnowskiej Agencji Rozwoju Regionalnego.
Na uczestników czekać będą Koła Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Sękowej, które przygotują tradycyjny łemkowski poczęstunek - żur grzybowy,pierogi z ziemniakami i miętą, pierogi z serem i kiszoną kapustą, pierogi z kaszą gryczaną i bryndzą, placki z kiszonej kapusty – fuczki, prołzioki z masłem z czosnku niedźwiedziego.
O godzinie 10.00 rozpocznie się prezentacja krywulek – biżuterii łemkowskiej, wielobarwnych naszyjników, a godzinę później będzie można zmierzyć się w konkursie wiedzy „Łemkowskie klimaty”.